Pablo Software Solutions
KGB-MUSEET och LUKIŠKESTORGET
Designed by GOEMO.de
Längre västerut längs Gediminasavenyn kommer man till en av de största torgen i Vilnius - Lukieškestorget.  Fram till 1991 stod mitt på torget en staty av Lenin. Härifrån kunde han blicka över gatan till KGB:s högkvarter.
Maria Gerdås
www.maria-gerdas.se
<<<   Tillbaka till Gedeminasavenyn                                                                                       Seimas   >>>
Lukiškestorget - Lukiškiu aikšte
Torget är omgivet av flera offentliga byggnader som finans- och utrikesministeriet, Musikhögskolan, S:t Jakobs och Filips kyrka  och Dominikanerklostret.
Under revolten 1863 förrättades offentliga avrättningar av rebeller på torget. Den mest kände upprorsmakaren Konstantinas Kalinauskas hängdes här den 24 mars, 1864. En minnestavla markerar platsen.
Platsen har också senare varit en symbol för terror eftersom byggnaden där KGB höll till ligger alldeles bredvid.
Under sovjettiden hette torget Leninparken. En staty av Lenin uppfördes 1952. Några dagar efter det misslyckade kuppförsök i Moskva, lyftes den store mannen ner med hjälp av en kran, den 23 augusti 1991. Den finns nu att beskåda i Grutas park (skulpturparken kallas också ”Stalins värld” och ställer ut sovjetiska reliker från tiden då Litauen var en sovjetrepublik).
Planer pågår för närvarande om en ombyggnad av parken.
I källaren ligger KGB-fängelset. Ett besök där är en omskakande upplevelse. I långa korridorer ligger cellerna som användes ända fram till 1991. I dörrarna finns titthål och en lucka för maten. En cell har madrasserade väggar, för att inte skriken skulle höras. Isoleringscellerna är utan uppvärmning och fönster. Ett par celler är avsedda för vattentortyr där fångarna tvingades stå på en liten ståplatta och var tvungna att hålla sig vakna och hålla balansen för att inte ramla ner i det iskalla vattnet.
Vägg i vägg ligger Vilnius musikkonservatorium. KGB-byggnaden kallades för ”konservatoriets avdelning för slagverk och solosång” - med avseende på tortyrkamrarna.

(Citatet hämtat ur: Förvandlingar. Baltikums frigörelse och svensk diplomati 1989-1991: Lars Peter Fredén; Not 70, sid. 274.)
KGB-museet - Genocido auku muziejaus
(Auku 2a)

Museet är inrymt i en palatsliknande byggnaden som uppförden 1899 som tingshus Den övertogs 1940 av NKVD (föregångaren till KGB) under den första sovjetiska ockupationen. Under den nazityska ockupationen fungerade den som Gestapos huvudkvarter, för att sedan återgå till Sovjet 1944.

För hela den litauiska nationen är huset en symbol för den 50-år långa sovjetiska ockupationen. Tusentals oskyldiga människor har torterats och dödats i källarvåningen och  planer för verkställande av massdeporteringar och arresteringar har ägt rum inom dess väggar. På husets nedre granitstenar är namn och årtal inristade på terrorns offer.
1992 inrättade man ett museum, vars mål är att samla in, bevara och presentera historiska dokument om terrorn mot det litauiska folket samt skildra motståndet mot den sovjetiska regimen.
På bottenplan finns en utställning med texter även på engelska, som skildrar tiden från 1939-1991 - ockupationerna av Litauen, deporteringarna till Sibirien samt skogsbrödernas kamp och annan motståndsrörelse.
Minnesmonument intill KGB-museet för de som deporterades till Sibirien.