Pablo Software Solutions
LÄNGS NERIS
Designed by GOEMO.de
Maria Gerdås
www.maria-gerdas.se
<<<   Tillbaka                                                                                                                        TV-tornet   >>>
Nerisfloden flyter genom Vitryssland och Litauen ut i Östersjön.
Neris är det litauiska namnet, på vitryska kallas den för Viliya.
Floden flyter förbi Litauens huvudstad Vilnius och det är möjligt för mindre båtar att ta sig härifrån ända ut i Östersjön. I Kaunas flyter floden ihop med och blir en del av Nemunas. Floden är 510 km lång.
Neris har varit en viktig transportled i Litauen, den sammanknyter t.ex. Vilnius med den äldre huvudstaden Kernave. Längs stränderna finns många hedniska begravningsplatser, borgar och andra historiska fynd.
S:t Rafaelskyrkan - Šv. arkangelo Rapolo bažnycia
(Šnipiškiu gatve 1)

På den norra flodbanken alldeles intill Zaliasisbron ligger Ärkeängel Rafaels kyrka. Kyrkan byggdes 1702-1730 i sen barockstil. De båda tornen är från mitten av 1700-talet.
Intill ligger ett Jesuitkloster, även det från 1700-talet.
Tidigare har kyrkan varit gulmålad, men idag är halva fasaden målad starkt rosa. I slutet av barocktiden ska kyrkan ha haft en röd nyans. Konservatorer försöker nu fastställa den ursprungliga färgen. Lager för lager har färgen tagits bort på fasaden. Specialister har granskat varje korn. Kyrkan är bara målad till hälften, för att man ska kunna experimenterar med färgen och se hur den reagerar på den väder och vind.
Den Gröna Bron - Žaliasis tiltas
Den gröna bron är den äldsta av Vilnius broar över Neris. Den ursprungliga bron som byggdes 1536, var av trä. Den har förstörts och återuppbyggts flera gånger. 1739 målades den grön - därav namnet. En metallbro byggdes 1894, den sprängdes 1944 och byggdes upp igen 1952 av ryska militära ingenjörsförband.
Den är den enda bron i Litauen som är utsmyckad med skulpturer. I var sina hörn står 3-4 meter höga statyer i socialistrealistisk stil - två studenter, två bönder, två arbetare och två soldater. Dessa skulpturer har varit föremål för livliga diskussioner i Litauen. Vissa är ivriga anhängare för att sovjetiska symboler ska tas bort, medan andra menar att dessa unika föremål från det sovjetiska arvet ska låta litauerna minnas de tuffa tiderna och hjälpa dem att inte ge upp i framtiden. Det är till och med så att Ryssland har erbjudit ekonomiskt stöd till renovering av bron och dess skulpturer. Vilnius kommun har dock beslutat att inte ta emot detta bidrag.
Bron förbinder Vilniusgatan med Kalvarijugatan och är drygt 100 meter lång.