Pablo Software Solutions
SANKT KASIMIRS KYRKA -
ŠV. KAZIMIERO BAŽNYCIA
Designed by GOEMO.de
Maria Gerdås
www.maria-gerdas.se
S:t Kasimirs kyrka - Šv. Kazimiero bažnycia (Didzioji 34).
Kyrkan, som började byggas 1604 till minne av den helige prins Kasimir, är stadens äldsta barockkyrka. Arkitekten inspirerades av jesuiternas  Il Gesù kyrka i Rom. Det mest frapperande med kyrkan är kupolen som är krönt med en krona. Kronan som är hela 17 meter i diameter, vill visa Kasimirs kungliga ursprung.

1812 förstördes kyrkan delvis då den användes som militär förrådslokal av Napoleons armé. Tsardömet förvandlade jesuitkyrkan till ortodox helgedom på 1830-talet och den försågs med lökkupoler. 1917 lämnades den tillbaka till katolikerna, men den skadades under andra världskriget och 1961 gjordes den om till ett ateistmuseum, som lär ha varit det största i dåtidens Sovjet efter det centrala ateistmuseet i Leningrad.
1989 återlämnades kyrkan till den katolska församlingen och 1991 invigdes kyrkan på nytt.
<<<   Tillbaka till Ausros vartu, Didzioji och Pilies gatve                                             Rådhuset och rådhusplatsen   >>>
Sankt Kasimir (1458-1484)
Sankt Kasimir (på litauiska
Šventasis Kazimieras) var son till den polske kungen Kasimir IV, och sonson till Jogaila som kristnade de hedniska litauerna.
Redan som ung beundrades Kasimir vid det kungliga hovet i Kraków. Han var extremt intelligent och på samma gång blygsam och medkännande. Han var kronprins och arvinge till tronen i Polen och medan fadern var i Litauen fungerade han som vice regent. Folket imponerades av hans enkla livsstil och sin kärlek till de fattiga. Fadern försökte arrangera ett äktenskap, men Kasimir ville leva i celibat. Genom sin asketiska livsstil, han var fysiskt svag och sjuk i tuberkulos. 1483 efterträdde han sin far som kansler i Litauen. Han dog redan vid 25 års ålder och är gravsatt i Vilnius. Flera mirakel tillskrivs honom. 1602 helgonförklarades han av påven. S:t Kasimir är Litauens enda helgon.
Kasimirkyrkans kupol med sin prinskrona - sedd från Rådhustorget.
Mässa i Sankt Kasimirskyrkan