Biskopsborgen

Maria Gerdås

www.maria-gerdas.se

Biskopsborgens siluett

Ingång till borgen från norr

Fönstret i Domkyrkan, där man kan få se vita damen Domkyrkan med slottsruinen

VITA DAMEN - estn. VALGE DAAM

 

Historien berättar om en mor som tvingade sin son att gå i kloster för att glömma sin älskade. Men den unga flickan klädde ut sig till korgosse och lyckades komma med i klosterkören. De bevarade sin hemlighet länge. Men vid ett av biskopens besök, blev han uppmärksam på ”korgossen” och gav order om att ta reda på könet. På den tiden såg man inte mellan fingrarna på förbjuden kärlek. Den unge mannen blev halshuggen och hans älskade murades in i kyrkväggen, som just höll på att byggas upp. Hon fick med sig en bit bröd och en mugg med vatten.

 

Sedan dess har hennes osaliga ande irrat omkring på fästningsområdet. Vid fullmåne i augusti visar hon sig i ett av domkyrkans fönster i den södra väggen.

 

 

HAAPSALU BISKOPSBORG - estn. PIISKOPILINNUS

 

Den medeltida borgen står som ruin mitt i staden. På 1220-talet påbörjades bygget.

 

Domkyrkan, Toom-Niguliste kirik, stod färdig 1279 och blev den största enskeppiga kyrkan i hela Baltikum. Kyrkan tjänade även som befästning. Den förstördes under livländska kriget, men efter kriget lät Jakob De la Gardie rekonstruera kyrkan. Dopfunten i kapellet är från denna tid. Kyrkan är i gott skick. Under sovjettiden fick den endast användas till konserter. En träskulptur av en kvinna med ett barn ska minna om dem som deporterades till Sibirien, lådan under, märkt 1949-1989, innehåller sibirisk jord.

 

Det muromgärdade området beräknas till 38 000 kvadratmeter. Den yttre ringmuren var en gång 804 meter lång och höjden varierar mellan 8-12 meter. Ungefär tre fjärdedelar av muren är bevarad.

 

Klocktornet, som man kan känna igen från Ilon Wiklands illustrationer, är 38 meter högt och härifrån får man en magnifik utsikt över staden och det flacka landskapet. Vid klart väder kan man se över till Ormsö.

 

I ett av kyrkans fönster kan man då fullmånen visar sig i august få se den vita damen!

 

Sommartid ges konserter och föreställningar på borggården och i augusti firas varje år en kulturfestival – ”Vita damens dagar”.