Ilon Wikland

Maria Gerdås

www.maria-gerdas.se

 

ILON WIKLAND

 

Konstnären Ilon Wikland, är nog mest känd för att ha illustrerat Astrid Lindgrens böcker.

Under kriget bodde hon i Haapsalu med sin farmor och farfar i ett litet gult trähus vid kyrkan.

 

1987 återkom Ilon till hemlandet för första gången efter flykten. Då fick hon endast besöka Tallinn. Till Haapsalu kom hon först 1989, men sedan dess har hon varit en ofta återvänt dit. Bl.a. var hon med på invigningen av sitt eget sagomuseum i juni 2006. Ilon har donerat ca 800 originalillustrationer till den estniska staten - många av dessa visas på museet.

Det var en gång en flicka som hade en hund, en vallhund, en sådan som vaktar renar och sover i snön, men nu vaktade den henne.

Hon hade en mamma och en pappa också, men de hade blivit osams och flyttat åt var sitt håll och ville aldrig mer se varandra. Och flickan bredde de sig inte om. Hon fick vara hos sim mormor som bodde i samma stad. När det en dag blev krig skickades hon med tåget till sin farmor som bodde på landet, men när hon kom fram var det ingen som stod på stationen för att möta henne. Så började det...

Alldeles intill kyrkan ligger ett gult hus, på Lindagatan. Här bodde ilon med sin farmor och farfar några år under kriget.

Maria Magdalenas Ortodoxa kyrka (Rüütli 2)

 

Kyrkan ligger vackert nära Promenaden och är från 1852. Vid kyrkans invigning var den ryske tsaren Alexander II närvarande.

Länkar:

 

Ilons hemsida

 

Ilon Wikland presenterad av Astrid Lindgren

 

Iloni imedemaa

 

Lästips:

 

Den långa, långa resan

Bild: Ilon Wikland

Text: Rose Lagercrantz

 

I min farmors hus

Bild: Ilon Wikland

Text: Barbro Lindgren

Iloni imedemaa - Ilons sagomuseum

Kooli 5, 90502 Haapsalu

 

Museet ligger på Skolgatan, i ett gammalt hus med trädgård, endast femtio meter från hennes barndomshem.

 

På museet finns hennes originalteckningar, lek- och pysselrum och en biosalong där man visar dokumentärfilmer om Ilon. I trädgården finns en scen, önskebrunn och Mio min Mios hus.

Så här har Ilon målat Haapsalu och det lilla gula huset. Originalet finns på Ilons Sagomuseum.

"...därinne glimmar det av guld och levande ljus. Och när farfars kör sjunger, låter det som - ja, jag kan inte säga hur vackert det låter!!

 

ur: "I min farmors hus" av Ilon Wikland och Barbro Lindgren

Biografi

 

Ilon Wikland (född Pääbo) föddes den 5 februari 1930 i Tartu.

Hennes föräldrar var civilingenjör Max Pääbo och konstnär Vida Juse.

Hon började sin skolan i Tallinn, men 1939 flyttade hon till sina farföräldrar i Haapsalu, eftersom föräldrarna skiljde sig.

1944, inför den andra sovjetiska ockupationen, kom Ilon till Sverige och fick då bo hos en faster.

Åren 1945-46 studerade hon Bok- och Reklam-konst i Stockholm. Senare utbildades hon på Konstfackskolan, vid Signe Barths målarskola och i London och Paris.

Ilon Wikland har erhållit flera olika stipendier och utmärkelser.

1951 gifte hon sig med Stig Wikland - och blev nu Ilon Wikland. De fick döttrarna Helen, Birgitta, Fredrika och Anna. och nu har hon även 14 barnbarn.

Ilon är bosatt i Stockholm.