Trakai

Maria Gerdås

www.maria-gerdas.se

TRAKAI

Trakai är en liten stad med 4 933 invånare (2011). Det är en av de äldsta städerna i landet och var under medeltiden ett centrum för landets furstar. Staden ligger knappt 3 mil väster om Vilnius, på en halvö mellan tre sjöar. På en ö i sjön Galvė ligger litauernas stolthet – det medeltida slottet Trakai.

 

Trakai slott – Trakų salos pilis

För att komma till slottet får man gå på långa träbroar som förbinder de tre små öarna. Innanför ingången finns en gård med upp till sju meter höga murar och rundtorn i hörnen. Nedanför de västra och östra murarna ligger en- och tvåvånings kasematter (skyddsrum i befästningarna). Där bodde vaktstyrkan och där förvarade de sin mat och ammunition.

Den första gården skiljs från slottets huvudbyggnad genom en djup vallgrav med hängbro. Man kommer så in på slottets fantastiska innergård. Trappor leder upp till andra och tredje våningen och längs de övre våningarna löper breda trägallerier. I rummen där fursten, hans familj och gunstlingar bodde, visas nu en historisk utställning om Trakai och den litauiska stormaktstiden.

 

Karaimų gatvė

I den norra delen av Trakai byter huvudgatan Vytauto namn till Karaimų gatvė. Gatan kantas av färgglada trähus, de flesta med gaveln mot gatan. Många av husen är målade i färger som illgrönt, mintgrönt, djupblått och azurblått och med tre fönster som vetter mot gatan.De tre fönstren avser – ett för Gud, ett för Vytautas och ett för dig själv. De tre fönstren skulle också visa invånarens rikedom, medan ett fjärde fönster ansågs vara för pråligt. De grönskande trädgårdarna prunkar av blommor.

 

Kenesa

Karaiternas bönehus ligger också på Karaimųgatan. Det har orientalisk design och är från senare delen av 1700-talet. Namnet Kenesa har samma ursprung som hebreiskans knesset. Under den sovjettiden stängdes eller revs alla kenesor, vilket fick förödande inverkan på den karaitiska identiteten som alltid hållits samman av religionen. Detta lär vara Europas enda fungerande kenesa.

 

 

 

Länkar:

 

Wikipedia

Vilnius Tourism - Trakai

Visit Trakai

Trakai History Museum

 

 

 

 

 

 

 

Karaiterna (karaimerna)

I Trakai bor en av Europas minsta folkspillror.

Vytautas träffade på dem på ett av sina fälttåg på Krim. De ansågs vara erfarna hantverkare och mycket pålitliga. Efter krig mot den mongoliska Gyllene horden på Krim 1397, förde han med sig 380 karaitiska familjer hem till sin huvudstad Trakai. Karaiterna utsågs att bli Vytautas vaktfolk och kom att bidra till stadens ekonomiska blomstring.

Karaiterna tillhör en judisk sekt och har haft en speciell roll i den judiska historien. De erkänner bara Gamla Testamentet och tar avstånd från den talmudiska traditionen, som de anser vara ett mänskligt påfund. Trosgrundaren ben David utgick i sin lära endast från den skrivna Torahn. Han såg sig som efterföljare till esséerna från Qumran. Sektens namn kommer av ordet "kara" som betyder "läsa".

Denna lilla grupp genom seklerna lyckats bevara både sin nationella identitet - sin religion, sitt turkiskbesläkade språk, karaimiska, och sin byggnadsstil. och lär aldrig, trots sin judiska bakgrund, ha förföljts i Litauen. De blev de enda judar som både Hitler och Stalin lät leva.

Man räknar med att det idag finns omkring 85 karaiter i Trakai. och cirka 250 i hela Litauen. 1992 fick de status som en av Litauens nio minoriteter och med det en särskild rättsställning.

Litauens riksvapen - Vytis, ”den vite riddaren” är ett av de äldsta europeiska vapnen.