Krenholms

Maria Gerdås

www.maria-gerdas.se

KRENHOLMS

 

Kreenholms textilfabriker

Kreenholmi Manufaktuur

 

Fabriken ligger på en ö i Narvafloden och startades 1857. Före första världskriget arbetade här 16.000 människor och det var den största textilfabriken i Ryssland. Under sovjettiden fanns över 10.000 anställda.

 

När Sovjetunionen föll samman privatiserades fabriken och många blev arbetslösa.

 

1995 köptes den upp av Borås Wäfveri och succesivt lades spinneriet och väverit ner i Skene. Stavningen av Kreenholms ändrades till Krenholms. I Narva kunde man väva 70 miljoner meter textil om året, jämfört med 4 miljoner meter i Skene. Då fanns ca 5.000 anställda och i avtalet ingick en anställningsgaranti. När garantin löpte ut blev många hundra anställda uppsagda. Lönerna i Estland var mycket lägre än i Sverige, men konkurrensen från Indien, Pakistan och Kina med deras ännu sämre löner var hård.

 

Från 2007-2008 försvann ytterligare 1 900 jobb. Det blev för dyrt att producera i Estland. Lönerna har stigit och vattenverket i Narva har fördubblat avgiften för vatten och avloppsrening. Även energikostnaderna har stigit. En annan missräkning var att man hoppats på den ryska marknaden. Krenholms varor är välkända i S:t Petersburgsområdet men efter "statykrisen" i Tallinn i april 2007, straffades Estland med hårda handelshinder.

 

Kvar finns fabriker för blekning, färgning och sömnad.

Ett gammalt foto över Kreenholms med den strida Narvafloden runt ön.

Idag står flera av fabriksbyggnaderna tomma och övergivna.