Det svenska lejonet

Maria Gerdås

www.maria-gerdas.se

DET SVENSKA LEJONET - ROOTSI LÕVI

 

Den 18 oktober 1936 invigde kronprins Gustav Adolf (som sedan blev Gustav VI Adolf) en lejonstaty till minne av segern vid Narva år 1700. Karl XII hade ju själv kallats för ”Det svenska lejonet”.

 

Monumentet var en bronsavgjutning av Bernard Foucquets lejon på östra Lejonbacken i Stockholm och det placerades vid Tallinnvägens infart till Narva. Lejonet blev mycket populärt och sågs snart som en symbol för staden.

 

På denna länk kan man se en bild av det gamla lejonet

 

Under det andra världskriget hamnade lejonet i artillerield och förstördes. Det påstås att resterna göts om till kanonkulor.

 

Med hjälp från Svenska Institutet och UD har man nu placerat ett nytt bronslejon i Narva. Det nya lejonet är något mindre än det tidigare och är ett s.k. Medicilejon som har rötter i antiken. Marmororiginalet finns i Florens men på Konstakademin i Stockholm har man en gipskopia som kom till Sverige 1698. Av denna har man låtit gjuta en kopia.

 

Den 18 oktober 2000 avtäcktes monumentet av dåvarande vice statsministern Lena Hjelm-Wallén tillsammans med Estlands försvarsminister. Smålands karoliner under ledning av Roland Sandberg medverkade med parader och krutrök inför en entusiastisk publik.

Det svenska lejonet framför Hermannsborgen.

 

På sockeln står SUECIA MEMOR.