Stadsmuren

Tjocka Margareta - Paks Margareeta

 

Alldeles intill Stora strandporten i den norra delen av Gamla stan ligger det mäktiga kanontornet Tjocka Margareta, som skulle försvara hamnen och stadens sjösida.

 

Det 20 meter höga tornet började byggas år 1518. Väggarna är hela 4,7 meter tjocks i den nedre delen av tornet och drygt 2 meter i den övre. Från tornets platta tak har men en hänförande utsikt över hamnen och Gamla stan.

Genom århundradena har Tjocka Margareta fått tjäna olika syften, bl.a. som krutlager. Efter 1905 års revolution användes hon som fängelse och idag är det museum:

 

Estlands Sjöfartsmuseum - Eesti Meremuuseum.

Interiör från museet. En modell av m/s Estonia. Stora Strandporten med ingång till museet

På takterrassen Utsikt från takterassen över havet Estoniamonumentet

Maria Gerdås

www.maria-gerdas.se

Stadsmuren - Linnamüür

Tallinns stadsmur började uppföras redan i början på 1200-talet och med sina försvarstorn blev den så småningom en av de största och mäktigaste befästningsverken i norra Europa.

På 1500-talet var muren 2 350 m lång, 3 m tjock och 16 m hög.

Idag återstår 1 850 m av muren och 26 av de ursprungliga (ca) 45 tornen. Varje torn har sitt eget namn, ofta lite humoristiska.

< Porten vid Suur-Kloostri

STADSMUREN MED SINA TORN OCH BASTIONER

Kiek in de Kök

 

I de gamla krönikorna omnämns ”Kiek in de Kök” som det mest kraftfulla tornet utmed den baltiska kusten. På samma plats fanns redan tidigare ett försvarstorn, men det runda kanontorn, som vi ser idag, uppfördes åren 1475-1483. Det sex våningar höga tornet mäter 37,5 meter och är byggt av Tallinns viktigaste byggnadsmaterial, kalksen. Murarna är nästan 4 meter tjocka. Diametern är drygt 17 meter nertill medan den övre utskjutande delen är 18,5 meter.

"Kiek in de Kök" är lågtyska betyder bokstavligen "kika in i köket". Namnet lär ar ha kommit av att tornets tjänstgörande vaktmanskap kunde kika ner i grannhusens kök. De kunde förstås också spana efter fiendens posteringar.

Under det livländska kriget (1558-1583) ansattes försvarsanläggningen, då Ivan den förskräckliges styrkor belägrade Tallinn. Tornet stod länge emot, men slutligen lyckades ryska kanoner skjuta igenom väggen på den övre våningen. De sex kanonkulorna, som man kan se i ytterväggen, murades in under reparationerna efter kriget för att minna om händelsen.

Idag fungerar tornet som museum över stadens befästningar. Från fönstergluggarna har man en fantastisk utsikt över Gamla stan.

Vid museets entré kan man också lösa biljett till att få gå en guidad tur i bastionernas hemliga gångar.

Stora Strandporten

Suur Rannavärav

 

En av den medeltida murens sex portar. Det var genom denna port man tog sig in i staden när man kom sjövägen till Tallinn.

Ovanför porten hänger Tallinns vapen i dolomit, tillverkat 1539 av stadens stenkonstnär Gert Koningk

Estoniamonumentet

 

Det vita korset restes bara ett par dagar efter att Estonia sjunkit. Här samlades människor för att sörja och minnas.

Monumentet "Den brutna linjen" - Katkenud liin är uppfört alldeles intill Tjocka Margareta, till minne av katastrofen den 28 september 1994, då 852 personer miste livet.