Olaikyrkan

Maria Gerdås

www.maria-gerdas.se

UTSIKT FRÅN OLAIKYRKANS TORN

 

Olaikyrkan - Oleviste kirik

 

Kyrkan var under medeltiden Europas högsta byggnad. Man vet inte riktigt när den byggdes. Den tidigaste dokumentationen är från 1267, då den användes av skandinaviska köpmän, men troligen har här funnits en kyrka redan på 1100-talet.

 

Kyrkan har fått sitt namn efter den norske kungen Olav II Haraldsson som blev helgonförklarad av påven. Han ansågs vara sjöfararnas beskyddare. År 1500 fick kyrkan ett torn som var 159 m, vilket var den högsta i världen. Syftet med det höga tornet var att det skulle användas som navigeringspunkt för sjöfarare. Men höjden gjorde även kyrkan till en ofrivillig åskledare, kyrkan har träffats av blixten åtta gånger och brunnit ner tre gånger. Efter bränderna har man återuppfört tornet, men för varje gång något lägre.

 

Under sovjetepoken användes metallspiran som radioantenn av KGB:s högkvarter som ligger på Pagari-gatan alldeles intill.

 

Den första april 2003 öppnades det höga tornet för allmänheten. Men idag är det bara 124 meter högt.

Koret                                                       Utsikt över kyrktaket

En av småspirorna vid huvudspirans hörn

 Mot hamnen         

Över stadsmuren mot Baltiska järnvägsstationen Utsikt mot nyare delen av Tallinn                                       ....och mot Gamla stan med Nikolaikyrkan till vänster