Rådhustorget

Rådhuset - Raekoda

 

Redan under medeltiden uppförde man ett rådhus här. Byggnaden vi ser idag är det tredje rådhuset på samma plats. 1775 ödelade en omfattande brand rådhuset och en stor del av centrum. Rådhuset ritades av den tyske arkitekten Johannes Walter och uppfördes 1789. Den tornfördessa byggnaden påminner om Nederländernas 1600-talsrådshus med en arkitektur som är en blandning av tidig klassicism, barock och rokoko. Rådhuset invigdes 1786 och det fungerar än idag som stadens administrativa centrum.

 

Länk: Tartu rådhus

Kyssande studenter - Suudlevad tudengid

 

Fontänen med skulpturen av det förälskade paret, mitt framför rådhuset, har blivit en symbol för Tartu och är en omtyckt mötesplats. Den är från 1998, designad av Mati Karmin.

Maria Gerdås

www.maria-gerdas.se

RÅDHUSTORGET I TARTU

Raekoja plats - Rådhusplatsen - har varit centrum i Tartu sedan urminnes tider. Här låg marknadsplatsen strategiskt mellan borgen på Domberget och hamnen vid Emajõgis flodstrand.

 

Torget är idag inramat av vackra hus i klassicistisk stil som uppfördes i början av 1800-talet, efter den stora branden 1775.

Lutande huset - Viltune maja

 

Raekoja plats nr 18.

 

Denna byggnad är Tartus motsvarighet till lutande tornet i Pisa. Eftersom underlaget nära floden var mjukt och  huset byggdes delvis över den gamla stadsmuren, där marken hade satt sig, lutar byggnaden åt vänster.

 

I huset finns:

Tartus konstmuseum - Tartu kunstimuuseum

 

Museet grundades 1940 och visar modern konst.

 

Länk: Tartu konstmuseum

Valvbron - Kaarsild

 

Öster om Rådhusplatsen går en Valvbro - Kaarsild över Emajõgi. Denna bro fick ersätta den stenbro från 1700-talet som sprängdes av Röda armén, den 9 juni 1941, klockan 6.37, då den retirerade undan tyskarna.

På en skylt vid valvbron kan man idag läsa:

”Siin asunud 1783.aasta lõpuks valminud Tartu üks kaunemaid ehitusi – KIVISILD – avati liikluseks 16.septembril 1784. Silla hävitas taganem Punaarmee 9.juunil 1941 kell 6.37.”

 

 

Stenbron - Kivisild

 

Stenbron var en av stadens vackraste byggnadsverk. Den uppfördes på Katarina II:s tid och öppnades för trafik 1784. Mäktiga portvalv bar upp vindbryggor, som kunde hissas upp om fienden nalkades.

 

Kivisilla makett.

 

Sedan 2004 finns också en bronsmodell av Tiiu Kirsipuu över stenbron.

Det berättas att två studenter promenerade i staden. Då de var mitt framför rådhuset kom plötsligt ett skyfall och den unge mannen fällde upp sitt paraply som skydd. Paret kysstes i skydd av paraplyet och önskade att denna stund skulle vara för evigt. Önskan var så stark att de blev stående där, förvandlade till en stenstod - och de står där än idag!